Meni tahlilinde hiç sperm çıkmayan erkeklerde bunun nedeni ya kanallarda tıkanıklıktır ya da testislerin yetersiz çalışmasıdır. Kanal tıkanıklıkları tedavi edilirse, hastaların hemen hemen tamamına yakınında doğal yolla ya da tüp bebekle, TESE yapmaya gerek kalmaksızın baba olmak mümkün. Ama tıkanıklık yoksa, baba olma şansı da düşer.
İşte Belçika’da Ziekenhuis Üniversitesi tüp bebek merkezinde, testis çalışmasında bozukluğa bağlı azoospermi bulunan 714 erkeğe TESE yapıldıktan sonra bunların çocuk sahibi olma şansları hesaplanmış. Buna göre hastaların yarısına yakınında (%40.5) mikroTESE ile sperm elde edilebilmekte. Sperm bulunanların da üçte birinden fazlasında (%37) tüp bebek ile gebelik elde edilebilmiş. Netice olarak, azoospermili erkeklere TESE yapıldığında baba olma şansları %13,4 olarak hesaplanmış. Yani her 7 erkekten biri, bu şekilde baba olabilmekte.
Ancak bu kliniğin uygulamasında hastalara ek hiçbir tetkik yapılmamış. Oysa biz TESE yapmadan önce hastalara tedavi veriyoruz. Ayıca, tedavi süresince menide FISH boyaması yaparak haploid dediğimiz sperm serisi hücreler gördüğümüzde tüp bebeğe geçip, sperm bulma olasılığını da artırıyoruz. Daha yeni bir uygulama olarak, TESE sırasında LIM15 ve PCNA genetik markırlarına bakarak, tekrarlayan TESE’de sperm bulma şansını artırıp, ikinci TESE’de ve hatta TESE bile yapmadan menide sperm çıkma şansını yükseltiyoruz. Bütün bunları da eklersek, testislerinde çalışma bozukluğu olan hastaların önemli bir kısmında baba olma şansı doğuyor.
Kısacası, mikroTESE azoospermik erkeklerde baba olma şansı veren çok etkili bir yöntem. Oysa bu tedaviyi uygulamasak ya evlat edinmek veya sperm bankasından faydalanmak ya da kök hücrede bir gelişme olmasını beklemek seçenekleri ile başbaşa kalacağız. Ancak burada en önemli husus, mikroTESE’yi tek başına bir tedavi yolu olarak görmemek. TESE’den önce hastanın hazırlanması ve tedavi sürecinde sonuç alınacak hastaların seçimine yönelik bazı tetkiklerin yapılması da, TESE kadar öneme sahip uygulamalardır. Gerekirse tekrarlayan TESE ameliyatları da yapılmalı. Azoospermili bir hastanın tedavisi çok yönlü ve zaman isteyen bir süreçtir. Bütün bunlar bir arada yapılırsa, işte o zaman baba olma şansı da anlamlı derecede artar.
Kaynak:
Vloeberghs V, Verheyen G, Haentjens P, Goossens A, Polyzos NP, Tournaye H. How successful is TESE-ICSI in couples with non-obstructive azoospermia? Hum Reprod. 2015 Jun 16.