Sperm değerleri ileri derecede bozuk olan erkeklerde ICSI yapıldığında gebelik oranları da düşmektedir. Bu tip olguların tedavisinde hormonal stimülasyon ya da spermin laboratuvarda stimülanlarla inkübasyonu veya 48-72 saat bekletilmesi gibi uygulamalar yapılmaktadır. New York Cornell Üniversitesinden P. Schlegel ve arkadaşları, böyle kötü spermli olglarda testislerden alınan biyopsi dokusu içindeki sperm hücreleri kullanıldığında başarının daha fazla olacağını bildirmektedirler.
Eylül 2002’de Amerika’da düzenlenen 58. ASRM kongresinde sundukları çalışmalarında; sperm analizinde sayının 5 milyon/ml’den az olan olgularda ejakulattan aldıkları sperm ile ICSI yapıldığında olguların transfer başına %41’inde klinik gebelik elde ederlerken, aynı erkeklerden testislerinden alınan (TESE ile) sperm kullanıldığında gebelik oranının %64’e yükseldiğini bildirmişlerdir. Sonuçta, eğer sperm analizinde sayı ve kalita çok bozuk bulunursa, böyle olgularda TESE yapılarak testislerden alınan spermlerin kullanılması önerilmektedir.
Benzer şekilde, diğer merkezlerden yapılan yayınlarda da gerektiğinde ejakulat yerine testislerden alınan spermlerle tüp bebek yapıldığında gebelik şansının artacağı bildirilmiştir. İşte sonuçlar….