1,5 yıllık evli çift. İstemelerine rağmen çocuk sahibi olamamışlar.
Sperm analizinde sayı ve hareket normalden düşük: 2 milyon/mL sayı ve %5 hareket mevcuttu.
Genetik test normal geldi; 46,XY
Daha önce 2 kez tüp bebek denenmiş ancak sonuç alınamamış.
Sperm DNA hasarı araştırıldı ve ileri derecede hasarlı olduğu ortaya çıktı; spermlerin %99’unda DNA içeriği hasarlıydı.
Muayenesinde de sol tarafta 3. dereceden varikosel bulundu.
Bunun üzerine önce varikosel ameliyatı yapıldı ve arkasından DNA hasarına yönelik Klomifen sitrat ve antioksidan tedavi başlandı.
Tedavide 6. ay tamamlandığında sperm sayısı 35 milyon/mL ve hareket oranı ise %14’e çıkmıştı. Normal morfolojili spermler de normal sınırlara gelmişti; %7.
8. aya gelindiğinde eşi doğal yolla GEBE kaldı! Halen gebelikleri sağlıklı biçimde sürmekte.
Tüp bebek her zaman ilk çare değildir. Önce doğal yolla gebelik olması için elden gelen yapılmalıdır. Varikosel ve sperm DNA hasarları, erkek faktörü infertilite olgularında tedavi ile yüz güldürücü sonuçların alınacağı iki antitedir. Dünyadan bildirilen sonuçlara bakıldığında varikoseli onarılan erkeklerin üçte birinde, DNA hasarı tedavi edilenlerin de bir o kadarında doğal yolla gebelik sağlanabildiği görülmekte. Ancak tedaviden bir netice alınabilmesi için ortalama 6 ay beklenmesi gerekir. Bu şekilde tedavi edilip doğal yolla gebeliğin görülmediği olgularda yeniden tüp bebek yapılırsa, bunu başarısı da, tedavi görmeyenlerden anlamlı derecede yüksek olmakta.
Konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki sayfaları ziyaret edebilirsiniz: