Azoospermik hasta. 10 yıl beklemelerine rağmen çocukları olmamış. Daha önce bir TESE denemesi geçirmiş ancak sperm bulunamamış. Hikâyesinde her iki testisin doğuştan yerinde olmadığı, sonradan ameliyatla yerine indirildiği anlaşıldı.
Muayenesinde her iki testisin de gelişmediği, küçük kaldıkları görüldü. FSH hormonu çok yüksekti; 34 mIU/mL. Testosteron 3 ng/ml geldi.
Bunun üzerine inmemiş testise bağlı testislerde sperm üretiminde bozulma olduğuna karar verilerek, tedavi başlanıldı. HCG hormon iğneleri ve Klomifen sitrat ile testislerde sperm üretimi stimüle edildi. Bu sırada düzenli olarak kan hormon ve biyokimya analizleri takip edilerek ilaç dozları her seferinde yeniden ayarlandı. 2 kez yapılan sperm FISH boyamasında ise haploid hücre çıkmadı.
Tedavinin 8. ayında ikinci kez mikroTESE ameliyatı yapılmasına karar verildi. Haploid hücre çıkmadığı için eşi hazırlanmadı. Ameliyatta tek testisten az sayıda da olsa canlı sperm hücreleri bulunarak, donduruldu ve saklandı. Artık eşi de hazırlanarak tüp bebeğe geçilecek.
Daha önce TESE ameliyatı ile sperm çıkmayan, inmemiş tesisi olan ya da FSH hormonu çok yükselmiş, testis gelişimi yetersiz erkelerde 6 ay tedaviyi takiben yeniden yapılacak mikroTESE ameliyatlarında canlı sperm bulma olasılığı vardır. Değişik çalışmalarda %15 ile 40 arasında bildirilmekle birlikte böyle olgularda sperm çıkma oranı yaklaşık %20 civarındadır. Olasılık düşük olduğu için eşi hazırlanmadan, önce TESE ile sperm aranması ve bulunursa tüp bebeğe geçilmesi daha uygun olur. Tedavide en önemli husus, hormonların ve karaciğer enzimlerinin çok yakından takip edilmesidir. İlaç dozları her seferinde titizlikle ayarlamalı. Büyük bir beklentiye girmemekle birlikte, tedavi edilmek şartıyla, tekrarlayan mikroTESE ameliyatlarında sperm bulunabileceği akılda tutulmalı.