11 yıllık evli çift. Azoospermik. Daha önce sperm bankasından faydalanarak tüp bebek denenmiş ancak tutmamış. FSH çok yüksek; 36 mIU/mL, Testosteron normal 4 nd/dl. Muayenesinde testis boyutları normalden küçüktü.
Bunun üzerine, FSH’yı düşürmek amacıyla koryonik gonadotropin tedavisi başlandı. Sperm kök hücrelerini uyarmak üzere de A vitamini (beta karoten) verildi. İlerleyen süreçte FSH normal değerlere; 3.4 mIU/mL geriledi. Semen haploidi panelinde PCNA 27 çıktı. Bunun >20 olması, sperm kök hücrelerinin çoğalma kapasitesi olduğunu gösterir. Daha sonra tedaviye devam edildi.
Altıncı ayda yeniden haploid paneline bakıldı ancak markırlar bu sefer hiç yükselme göstermemişti. Haploid hücre çıkışı da yoktu. Böyle durumlarda TESE ile sperm çıkma olasılığı çok düşük olur. Çift ile durum konuşuldu. Ancak az bir şans da olsa TESE yapılmasını istediler.
mikroTESE yapıldı ve 2 tüp dondurulacak kadar canlı olgun sperm hücresi çıktı, saklandı. Bundan sonra, kendi spermleri ile tüp bebek yapılmak üzere takibe alındılar.
FSH’nın çok yüksek olduğu azoospermi olgularında, FSH düşürücü tedavi, bilimsel yönden etkinliği gösterilmiş bir seçenektir. Çünkü yüksek FSH tam aksi tesir yaparak, sperm üreten hücrelerde baskılayıcı rol oynar. “Down-regulation” adı verilen bu etki, normal olan spermatogenez işlevini durdurur. FSH’nın düşürülmesi ise sperm üretimini yeniden başlatabilir. Bu yöntem her yüksek FSH olgusu için geçerli olmayabilir. Ama başka şekilde tedavi seçeneği olmaması durumunda, önce bunun yapılması, bu örnekte de görüldüğü gibi etkili olabilir.
https://openclipart.org