4 yıllık evli çift. Sperm tahlili azoospermi, yani ölü ya da canlı sperm hücresi yok. FSH hormonu normalin çok üzerinde: 30 IU/L. Testosteron normal: 4 ng/ml. Fizik muayenesinde testisler normalden küçük bulundu. Ancak normal zamanlarda her iki testis de yukarı kaçmakta, olması gereken skrotum kavitesinde durmamaktaydı. Bu durumda retraktil testis tanısı konuldu.
Kısa süreli bir ilaç tedavisini takiben yine sperm çıkışı olmaması üzerine eşi de hazırlanarak eş zamanlı mikroTESE yapılmasına karar verildi. İlk denemede az sayıda canlı sperm bulunarak tüp bebek gerçekleştirildi ancak sonuç alınamadı. Arkasından gonadotropin tedavisi başlandı ve 6 ay geçtikten sonra yeniden tüp bebek yapıldı. Bu ikinci denemede daha fazla sayıda canlı sperm bulunarak mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirildi ve başarıyla sonuçlandı.
Testisler normalde skrotal torba içerisinde, normal vücut ısısından 2-3 derece daha düşük sıcak ortamda bulunurlar. Normal bir sperm üretimi için testislerin düşük ısıda kalması şarttır. Oysa yerinde durmayıp yukarıda kalan testisler yüksek vücut ısısına maruz kalacakları için sperm üretimi de bozulur. Böyle olgularda sıklıkla azoospermi vardır. Ancak olguların yaklaşık üçte birinde mikroTESE ile sperm bulmak mümkün olmakta. Burada önce erkekte sperm aranması, çıkarsa dondurulup saklanması ve daha sonra eşi de hazırlanarak tüp bebeğe geçilmesi bir seçenektir. Bu seçimin, yani eşi ile birlikte TESE mi yapılsın yoksa önce erkekte TESE ile sperm aranıp daha sonra eşi mi hazırlansın seçiminin çift ile konuşularak birlikte yapılması uygun olur. Benim kişisel tercihim, önce erkekte sperm aranması ve çıkarsa eşinin hazırlanması yönündedir.