Daha önce 4 kez TESE ameliyatı yapılan azoospermik hasta. İlk 3 denemede canlı sperm çıkmış ancak bir sonuç alınamamış. Son denemede ise TESE ile sperm bulunamamış.
Muayenesinde testis hacmi bir miktar azalmıştı. Ancak sperm kanalları ve epididim bezi normal bulundu. FSH hormonu çok yüksekti: 21 mIU/mL. Testosteron 306 ng/dl, estradiol (östrojen) ise 41 pg/ml geldi. Testosteron ile estradiol arasındaki oran normalde 10’un üzerinde olmalıyken, bu olgumuzda 306/41 = 7.4 hesaplandı. Bunun üzerine bunu yükseltmeye yönelik aromataz inhibitörü tedavisi başlandı. Başka hastalıkları nedeniyle hormon tedavisi daha sonra kesilerek son 3 ay A vitamini içeren tedaviye geçildi. Arkasından yapılan mikroTESE ameliyatında 1 tüp saklanacak kadar canlı sperm elde edildi.
Sperm üretimini bozan nedenlerden birisi de testosteron ile estradiol arasındaki dengenin bozulmasıdır. Başka merkezlerden de bildirildiği üzere bu dengenin testosteron lehine düzeltilmesi sperm üretimini başlatabilir. Nitekim bu olgumuzda da, bir önceki ameliyatta sperm çıkmamasına rağmen, bu denemede canlı sperm bulunabildi. Bunda hormonal dengenin düzeltilmesinin yanı sıra A vitamininin de etkisi olabilir. Çünkü A vitamini, yani beta karoten, sperm kök hücreleri için önemli bir uyarıcıdır.
https://openclipart.org