3 yıllık evli çift. Sperm sayısı normal: 26 mil/mL. Ama hareketi ileri derecede azalmış: %99 hareketsiz. Normal morfolojide sperm hiç yok: %0. Daha önceki tüp bebek denemesinden bir sonuç alamamışlar
Muayenesinde testisleri normaldi. Varikosel yok. Hormon değerleri normal. Bunun üzerine sperm DNA hasarına bakıldı, oldukça bozuktu: %42 hasarlı.
Sperm DNA hasarına yönelik Gonadotropin + Antioksidan + Pentoksifilin tedavisi başlandı. Tekrarlayan sperm DNA hasar tahlillerinde uzun süre düzelme sağlanamadı: %35 ve %26 geldi. Sperm hareketinde de anlamlı bir düzelme olmadı. Bu sürede testislerden alınacak spermlerle tüp bebek önerildi ama kabul etmediler. Tedaviye zaman zaman Gonadotropin kesilerek, metabolik yönden devam edildi.
Son tahlilde sperm DNA hasar oranı %15’e düştü. Bunun üzerine tüp bebeğe karar verdiler. Ejakulat spermleri ile tüp bebek denendi ve eşi GEBE kaldı.
Başarısız tüp bebek denemelerinde sperm DNA hasarına bakılması önemlidir. Hasar oranının yüksek gelmesi durumunda uygun tedavi protokolüne alınır. Çoğunlukla 3 ay içerisinde bir düzelme sağlanabilmekte. Ancak geri kalan olgularda hasar oranı yüksek devam edebilir. Burada, DNA hasarını onarmaya yarayan enzimlerin salgılanmasında yapısal bir kusur olabilir. Bu durumda testislerden alınacak spermlerin kullanılmasıyla tüp bebek önerilebilir. Ancak tedaviye devam etmekle hasar oranı zamanla düşerse, doğal yolla gebelik beklenebilir ya da testislerden sperm almaya gerek kalmadan tüp bebek yapılabilir.