Testislerde sperm üretiminin bozulduğu olgularda ilk basamak tedavi mikroTESE’dir. Ancak asıl sorun TESE ile sperm çıkmaması durumunda ne yapılacağıdır. TESE ile aranan, kuyruklu ve hareketli olgun sperm hücresidir. Bunların gebelik şansı, ejakulatta çıkan spermlere yakındır. Son günlerde olgun spermlerin yanı sıra henüz kuyruk gelişimini tamamlamamış yuvarlak hücrelerin, yani spermatidlerin de tüp bebekte kullanımı konusu gündeme geldi. Bu da, geçtiğimiz sene Japonya’da bir merkezde bu şekilde 14 çocuğun dünyaya getirildiği haberi ile güncellik kazandı (Bakınız).
Yuvarlak spermatidler ile tüp bebeğin yapıldığı ROSI tekniğinin esası, yumurtanın bir çeşit elektrik akımıyla uyarılmasına dayanmakta. Tüp bebekte spermler mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtaya yerleştirilir. Normalde bundan sonra yumurtanın bölünerek embriyoyu oluşturması beklenir. Oysa yuvarlak spermatidler kullanıldığında bu bölünme gerçekleşmemekte. İşte bu yeni teknikte, yuvarlak spermatid yumurtaya verildikten sonra belli ölçütlerde bir elektrik uyarımı yapılır. Yakın tarihli araştırmalara göre bundan sonra embriyo gelişmekte ve kadına nakledildikten sonra da sağlıklı çocuklar doğabilmektedir (Bakınız).
MikroTESE sırasında testis içerisinde sperm üretilen tubüller mikroskop altında çok dikkatli biçimde araştırılır. En uygun tubüller seçilerek çıkarılır. Testise bir zarar vermemek için mümkün olduğunca az ama sağlıklı tubül seçilmesi önemlidir (Bakınız)
Her ne kadar ROSI tekniği tüm dünyada büyük yankı uyandırdıysa da bu uygulama, üzerinde dikkatle durulması gereken çok önemli soru işaretlerini de birlikte getirdi. Her şeyden önce TESE’ye alınan çiftlerin sadece %2’sinde gebelik sağlayabildiği bilinmelidir. Henüz çok sayıda örneği bulunmadığı için de ROSI ile tüp bebek uygulaması, üzerinde etraflıca düşünülmesi gereken bir tedavi olarak karşımıza çıkmakta. ROSI yapılacak hasta grubu testislerinde sperm üretimi bozulmuş, yani nonobstrüktif azoospermili (NOA) erkeklerdir. Böyle olgularda tedavi planı yaparken, ileride dünyaya gelecek çocuğun sağlığını gözeten, güvenilirliği bilimsel olarak kanıtlanmış basamakların izlenmesi çok önemlidir (Bakınız).
Netice olarak günümüzde testise bağlı nedenlerle sperm üretiminin bozulduğu azoospermik erkeklerin tedavisi mikroTESE ile sperm aranması ve arkasından tüp bebeğe geçilmesidir. MikroTESE’nin başarısı ise;
Bütün bunlardan sonra yine de olgun sperm çıkmazsa, haploid hücre araştırması ve ROSI ile tüp bebek yapılması söz konusu olabilir (Bakınız). Yine de, ROSI uygulamasının çocuktaki genetik sonuçları tam aydınlatılmış değildir, uygulamaya geçmeden önce bunun çiftlerle detaylı olarak konuşulması gerekir.
Resimler:
https://i.pinimg.com
https://openclipart.org