Yeni ROSI uygulaması, testislerinde olgun sperm hücresi bulunmayan azospermik erkeklerin baba olmasında yeni bir umut başlattı ve son 5 yıl içerisinde çok sayıda çift bu yöntemle tüp bebeğe alındı. Kendi sonuçlarımızı da içerecek şekilde, genel olarak %15 civarında başarı oranı var. Normal spermlerle yapılan tüp bebek uygulamalarında %40-50 civarında gebelik elde edilebildiği düşünülürse, bu başarı küçümsenecek bir oran değildir. Ancak yine de ROSI’ye alınan olgunların büyük kısmında ne yazık ki gebelik sağlanamamakta. ROSI’ye ilk başladığımız günden itibaren 1yıla yaklaşan süre içerisindeki olguları değerlendirdiğimizde, başarıyı artıracak bazı ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Tecrübelerimiz, ROSI öncesinde dikkatli bir hazırlık yapıldığında gebelik başarısının da artabileceğini göstermekte.
Öncelikle hangi erkekler ROSI için uygun olgulardır, bunu saptamak gerekir. Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız bazı markırlar, yani belirteçler, bunu belirlemede önemli rol oynamakta. Yine çalışmalarımız gösterdi ki, sperm kök hücrelerinin uygun ilaçlarla bir süre beslenmesi henüz tam gelişmemiş hücrelerin genetik yapısında belli bir olgunluk seviyesine erişmesine, dolayısıyla döllenme başarısının artmasına katkıda bulunmaktadır. Örneğin, hücre kültürü ortamına FSH hormonu eklenmesi durumunda sperm serisi hücrelerin genetik ifadelerinde anlamlı düzelme sağlanabileceğini gözlemledik. Ancak bu düzelmenin olabilmesi için de, testis içindeki destek hücrelerinin belirli özellikte olması gerekir. İşte, tesisleri bu özellikte olan azoospermik erkekler seçilip belli protokollere göre tedaviye alınırsa ROSI’nin tutma başarı da artacaktır. Bir başka ifadeyle, sonuç alınamayacak olgular elimine edilerek gereksiz zahmet ve masraftan kaçınılacak, ama uygun olanlarda da yüksek oranda sonuç alınacaktır.
Bir başka gözlemimiz ise, bazı azoospermik erkeklerin testislerinde oluşan sperm hücrelerinin dışarıya atılmasını sağlayan enzimlerin yetersiz olduğu yönündedir. Böyle durumlarda TESE ile alınan dokuların hazırlanmasında enzimatik ayrıştırma tekniği gerekir. Gerçekten de enzim ile ayrıştırılan TESE dokularında sperm elde etme başarımız, diğerlerine göre anlamlı derecede artmaktadır.
Netice olarak, ROSI yapılıp sonuç alamamış olgularda henüz her şey bitmiş değildir. Yukarıda bahsettiğimiz hazırlık aşamalarından geçtikten sonra yeniden denenmesi sonucu değiştirebilir. Bu yönde çalışmalarımız halen devam etmekte.
Bu yazı Hürriyet Aile sayfasında yayınlandı http://www.hurriyetaile.com/hamilelik/hamilelik-hazirligi/rosi-doneminde-tup-bebek-hazirligi_29887.html