8 yıllık evli çift. 5 kez aşılama, bir kez de tüp bebek denenmiş. Ancak bir sonuç alınamamış. Bir kez de doğal yolla gebe kalınmış ama düşükle sonuçlanmış.
Sperm tahlili normal: Sayı 35 milyon/mL ve %45 hareketli. Genetik testi normal: 46,XY.
Bu durumda sperm DNA hasarına bakılmasına karar verildi. Hasar sonucu %8 geldi. Normalde %15’den düşük olması beklendiği için, bu sonuç normal kabul edildi. Spermde mikrobik bir kontaminasyona karşın sperm kültürü de çalışıldı ancak bir üreme olmadı.
Bu durumda sperme ait bir patoloji düşünülmedi. Doğal yolla olması da beklenebilir ya da tüp bebek yapılabilirdi. Çift, ikinci kez tüp bebek yaptırmaya karar verdi.
Erkeğe kısa protokole göre hazırlık reçetesi verildi ve ikinci kez tüp bebek denendi. Gerçekten de eşi bu denemede gebe kaldı. Gebeliği sağlıklı bir biçimde devam etmekte.
Sperm değerleri normal olan, DNA hasarı bulunmayan ve mikrobik bir üreme de saptanmayan erkeklerde sperme ait bir patoloji düşünülmez. Eğer eşinde de bir problem yoksa, gerek doğal yolla gerekse tüp bebekle sonuç alınmasında sperm yönünden bir sakınca yoktur. Tüp bebeğin başarısı ortalama %50 olduğu için, ilk denemede tutmaması bir anlam ifade etmez. Yeniden denenebilir. 6 ay aralıklarla tüp bebek denenmesi durumunda, aralarda doğal yolla da gebelik beklenebilir.
https://openclipart.org