6 yıllık evli çift. Azoospermisi vardı. 10 yıl önce10 bin civarında spermi çıkarken tüp bebek ile bir çocuk sahibi olmuşlar. Ancak daha sonra uzun süre testosteron tedavisi görmüş ve neticede azoospermi gelişmiş. 2 yıl önce de TESE yapılmış ancak bu sefer ölü ya da canlı hiç sperm bulunamamış. Tesis biyopsisi ise Sertoli cell only (SCOS) sendromu.
Bunun üzerine testosteron tedavisi kesildi. 2 ay sonra yapılan tahlillerinde FSH hormonu 1,6 mIU/mL ve testosteron da 3,7 ng/ml geldi. Ancak muayenede testis boyutları normal sınırlardaydı.
Önce anti-östrojen tedavisi başlandı, arkasından gonadotropinler eklendi. Sperm incelemelerinde azoospermi olmasına rağmen FISH boyamasında %62 haploid hücre bulundu. FSH 4,6 mIU/mL, testosteron da 7,3 ng/ml olacak şekilde normal sınırlarda idame ettirildi.
Altı ay sonra ejakulatta 2 ile 5 milyon/ml arasında sperm çıkmaktaydı. Kontrollerde sperm çıkışının devam ettiği görüldü.
Bu olgu 2 bakımdan örnek teşkil eder. Birincisi; çocuk sahibi olma niyetindeki erkeklerde testosteron kullanılmasının sperm üretimini bozacağını göstermesi, ikincisi ise TESE ile sperm çıkmadığı durumlarda uygun tedavi protokolleri sonrası menide bile sperm çıkacağını göstermesi. Gerçekten de, eğer dikkatsizce yapılırsa, doğrudan testosteron preparatlarının kullanılması testislerde sperm üretimini azoospermi yapacak kadar baskılayabilir. Bunların bir kısmında daha sonra testosteron kesilse bile sperm çıkışı geri dönmeyebilir. Hatta bu olgumuzda da olduğu gibi TESE ile de sperm bulunamayabilir. Ancak, yeterli hormon replasmanı yapılarak sperm üretimi yeniden sağlanabilirse de bu her zaman güvenilecek bir sonuç vermeyebilir.