4 yıllık evli çift. Azoospermi nedeniyle tedavi olmaktalar. 4 yıl önce yapılan TESE ameliyatında, ölü ya da canlı sperm hücresi çıkmamış.
FSH 10 mIU/mL; Testosteron ise 5 ng/ml, yani normal. Muayenede testisler normalden küçüktü.
Hastaya kontrollü olarak HCG ve Klomifen sitrat tedavisi başlandı. Takiplerinde 3 kez sperm FISH boyaması yapıldı, ancak haploid hücre çıkmadı. Bunun üzerine ikinci kez mikroTESE yapılmasına karar verildi. Ancak haploid hücre çıkmadığı için, TESE ile sperm bulma olasılığı en fazla %20 idi. Bu nedenle eşi hazırlanmadı ve sadece kendisine mikroTESE yapılması önerildi.
MikroTESE ile az sayıda da olsa canlı sperm hücreleri bulundu ve dondurularak saklandı. Daha sonra eşi hazırlanarak tüp bebeğe geçilmesi kararlaştırıldı.
Azoospermi olgularında sperm FISH boyaması, çok değerli bir incelmedir. Haploid dediğimiz, genetik olgunluğunu tamamlamış sperm erken evre hücreleri çıkarsa, testislerde olgun sperm bulma şansı da artar. Ama haploid çıkmaması demek, kesinlikle çıkmaz anlamına da gelmez. Sadece, şans düşük olduğu için eşi hazırlanmadan, sadece erkeğe TESE yapılır, sperm çıkarsa ileride eşi hazırlanarak tüp bebeğe geçilir. Sperm çıkmazsa, dokuda yapılacak genetik incelemelerle, tedaviye devam edip etmemeye karar verilir.