5 yıl evli çift. Sperm tahlillerinde azoospermi görülmüş. Daha önce 2 kez TESE ameliyatı yapılmış ancak ölü ya da canlı sperm hücresi çıkmamış.
Muayenesinde her iki testis de normalden küçüktü. FSH hormonu yüksek geldi: 13 mIU/mL. Testosteron normaldi: 314 nmol/mL.
Bunun üzerine HCG hormonu ile tedaviye başlandı. Amaç, testislerde sperm yapımını bu hormon ile uyarmaktı. İlk ayda tedaviye cevap alındı ve FSH hormonu düşmeye başladı. Arkasından Klomifen sitrat da eklenerek FSH hormon seviyesi normale getirildi. Arada sperm FISH boyaması yapıldı ama haploid hücre çıkmadı. Bu durumda eşini hazırlamadan, önce kendisine mikroTESE ameliyatı yapılmasını önerdim. Eğer sperm çıkarsa dondurulup saklanacak ve eşi daha sonra hazırlanarak tüp bebek yapılacaktı.
Tedavinin 11. ayında mikroTESE ameliyatı yapıldı. Az sayıda da olsa olgun sperm hücresi görüldü ve dondurularak saklandı. Şimdi eşinin de hazırlığı yapılarak tüp bebeğe geçilmesi bekleniyor.
TESE ile sperm çıkmayan olgularda, uzun süreli tedavilerde sperm üretimi başlayabilir. Dünya genelinde bunun sıklığı %15 ile %21 arasında değişmekte. Olasılık düşük olduğu için, eşlerin hazırlanmadan, önce erkeğe TESE yapılıp sperm aranması, bulunursa saklanıp eşinin daha sonra hazırlanması daha sağlıklı bir yaklaşım.