3 aylık evli çift. Sperm tahlili azoospermi. Muayenesinde her iki testis de normal büyüklükte. FSH hormonu yüksek: 21 IU/L. Testosteron ise düşük geldi: 1.5 ng/ml.
FSH yüksek olduğu için, testiküler kaynaklı, nonobstrüktif tipte azoospermi (NOA) tanısı konularak, kısa süreli tedavi başlandı. Tedavi sonucu menide sperm çıkmaması üzerine mikroTESE yapılmasına karar verildi. İlk seferde %30 olasılıkla sperm çıkabileceği düşünülerek, eşi hazırlanmaksızın kendisine ameliyat önerildi. mikroTESE sonucu yeteri sayıda canlı sperm çıktığı görülerek, saklandı. Bundan sonra eşi de hazırlanarak tüp bebeğe geçilmek üzere programa alındı.
Primer azoospermi olgularında, kısa süreli ilaç tedavisini takiben mikroTESE yapıldığında olguların yaklaşık üçte birinde olgun sperm çıkabilir. Burada sorun, eşinin de eş zamanlı hazırlanıp hazırlanmamasıdır. %70 olasılıkla sperm çıkmayabileceği için, eğer eşi hazırlanırsa bu gereksiz yere yapılmış olabilir. Bu nedenle önce TESE yapılıp, sperm çıkarsa saklanıp, eşi daha sonra hazırlanarak tüp bebeğe geçilebilir. Ama çiftin isteği doğrultusunda eş zamanlı hazırlık da yanlış olmaz. Eğer laboratuvarın sperm saklama ve çözme tekniği yeterli ise, sperm kaybedilme olasılığı çok düşüktür. Eşlerin hazırlanma riski ile karılaştırılarak, birlikte karar verilmesi en doğru yaklaşım olur.
https://openclipart.org