4 yıllı evli çift. Sperm tahlilinde canlı ya da ölü sperm hücresi yok, yani azoospermik. Daha önce 1 kez TESE ameliyatı yapılmış ancak sperm çıkmasına rağmen gebelik sağlanamamış. Şimdi FSH hormonu çok yükselmişti: 53 IU/L. Testosteron ise normalin altında geldi 1,4 ng/ml. Muayenesinde testisler ileri derecede küçüktü.
Bunun üzerine önce testislerdeki sperm üretimini artırmak için gonadotropin tedavisi başlandı. Burada amaç, testis içinde azalmış olan biyoaktif testosteronu artırmaktı. Çünkü testis içi aktif testosteron hesaplandığında 128 bulundu oysa bu >155 olmalıydı.
Ara kontrollerinde testosteron yükseldi. Ancak FISH boyamasında haploid hücre çıkmadı. Oysa PCNA değeri yüksekti. Bu da sperm kök hücrelerinin çoğalma kapasitesine sahip olduğunu gösteriyordu. Bunun üzerine tedavinin 5. ayında ikinci kez mikroTESE yapılabilecek duruma geldiğine karar verilerek yeniden TESE yapıldı ve yeteri sayıda olgun sperm elde edilebildi.
Testisleri çok küçük olan olgularda TESE ile sperm çıksa bile testislerde zedelenmeye bağı hormon değerleri bozulabilir. Böyle durumlarda önce testislerde sperm üretimini artırmak için testis içi testosteronu yükseltmeye yönelik bir hazırlık tedavisi uygun olur. Böylece tekrarlayan ameliyatlarda yine sperm elde etmek mümkün olabilir.