9 yıllık evli çift. Daha önce aşılama ile bir çocukları var. İkinci çocuk için müracaat ettiler. Sperm değerleri normaldi; sayı 89 milyon/ml ve %35 ileri hareketli. Bunun üzerine sperm DNA hasarına bakıldı. Çok yüksek oranda hasarlı olduğu görüldü: DFI %80.
Bunun üzerine, hasarı onaracak enzimleri artırmak amacıyla FSH stimülasyonu olması için klomifen sitrat ve yanında da antioksidan destek tedavisi başlandı.
Tedavinin 4. ayında sperm DNA hasarı kontrolü yapıldığında %9’a indiği görüldü. Yani tedavi sonuç vermiş ve hasar düzelmişti.
Bunu takiben 2. ay da da doğal yolla eşi gebe kaldı. Gebeliğin ikiz olduğu görüldü. Halen gebeliği sağlıklı biçimde devam etmekte.
Spermler dış ortamdan gelecek etkenlere karşı son derece hassas bir yapıya sahiptir. Oksidatif stres adını verdiğimiz bu zararlı faktörler yıllar içerisinde spermlerin içinde yüzdüğü seminal sıvıda birikirler. Evliliğin ilk yıllarında düşük oranda oldukları için çocuk doğabilir. Ama yıllar içerisinde bu zararlı ürünlerin artması, sperm sağlığını da ciddi derecede bozabilir. Bazen testisin kendi savunma mekanizmaları da bunun üstesinden gelemeyebilir. İşte bu, çocuk olmaması için bir neden teşkil eder. Tedavi ile düzeltilmesi durumunda doğal yolla da gebelik sağlanabilir.
https://openclipart.org