7 yıl evli çift. Sperm tahlillerinde azoospermi gelmiş, ölü ya da canlı sperm hücresi bulunamamış. Daha önce 2 kez TESE ameliyatı olmasına rağmen sperm çıkmamış.
Muayenesinde testisler normalden küçüktü. FSH hormonu çok yükselmiş (35 mIU/mL); testosteron ise normalden daha aşağıdaydı (160 ng/dl).Bunun üzerine, testislerin HCG ile stimülasyonuna başlanıldı. Birinci ay kontrolünde Testosteron iki katına çıkmış, FSH da 1’e kadar düşmüştü. Hormonların ilaca cevap vermesi çok iyi bir gelişmeydi. Bunun üzerine, FSH’yı normal sınırlarda tutmak için Klomifen sitrat eklenildi. Her ay yapılan hormon kontrolleri ile FSH ve Testosteron dengeli biçimde idame ettirildi.
Tedavinin 10. ayına gelindiğinde mikroTESE yapılmaya karar verildi. Tek taraflı ameliyat sonucunda yeteri sayıda canlı ve olgun sperm hücresi bulunarak, saklandı. Daha sonra eşi de hazırlanarak tüp bebeğe geçilmek üzere takibe alındı.
Daha önce TESE ile sperm çıkmayan olgularda, sonradan tedavi ile sperm çıkabilir. Bunun başarısı %20’lerde olmakla birlikte, evlat edinmek ya da sperm donasyonu gibi alternatif yollara başvurmadan önce denenmesi yüz güldürücü olabilir. Eğer bu olgunun takibinde sperm FISH boyaması yapmış olsaydık, önceden haploid seviyede sperm hücreleri de bulabilir ve TESE yaparken eşini de hazırlayarak girer, aynı zamanda tüp bebeği de gerçekleştirirdik. Ancak çiftin yurtdışında olması nedeniyle bu test yapılamadı.
Konuyla ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz: