Azoospermisi olan hasta. Çocuklukta bir testisi yerine inmediği için ameliyat geçirmiş. Muayenesinde testisler ileri derecede küçük olarak bulundu. FSH hormonu normalin çok üzerindeydi; 28 mIU/mL. Testosteron normal geldi; 3 ng/ml.
Hastada, testislerin zamanında yerine inmemesine bağlı olarak testislerden kaynaklanan sperm üretiminde bozulma tanısı konuldu. Kısa süreli bir ilaç tedavisinin arkasından mikroTESE yapılmasına karar verildi. Böylelikle hem testislerde olgun sperm aranacak, hem de sperm çıkmaması durumunda doku üzerinde genetik çalışmalar yapılarak, ileride tedaviden fayda görüp görmeyeceği araştırılacaktı.
mikroTESE ameliyatında tek testisten bol miktarda canlı sperm elde edildi. 4 tüp halinde dondurularak saklandı. Bundan sonra eşinin hazırlığı yapılarak tüp bebeğe geçilecek.
İnmemiş testis, testislerin çok küçük olması ya da FSH hormonunun yükselmesi sperm üretiminin tamamen kaybolacağı anlamına gelmez. mikroTESE ameliyatı ile yeterli sayıda ve kalitede sperm elde edilebilir. Bu olgumuzda, klinik bulgular sperm bulma olasılığını düşük gösteriyordu, bu nedenle eşi hazırlanmadı. Çünkü sperm çıkmaması durumunda tüm hazırlıklar da boşa gitmiş olacaktı. Her ne kadar hastamızda sperm bulundu ama aynı bulguları taşıyan hastalarda yine de eşlerin hazırlanmadan, önce erkekte TESE ile sperm aranması ve bulunursa tüp bebeğe geçilmesi uygun görülebilir.