1,5 yıllık evli çift. Azoospermi. Daha önce yapılan TESE ameliyatı ile sperm bulunamamış. Tedavi sonrası eşi doğal yolla gebe.
İlk müracaatlarında sperm tahlilinde ölü ya da canlı sperm bulunmamaktaydı. TESE ameliyatı ile de sperm çıkmamış. Muayenede testisleri ileri derecede küçük bulundu. Kan tahlilinde ise FSH hormonu 0,4 mIU/mL, testosteron ise 0,6 ng/ml geldi. Bu durumda hipogonadotropik hipogonadizm tanısı konularak replasman tedavisi başlandı.
6 ay süreyle gonadotropin tedavisi yapıldı. Ancak hormon değerleri düzelmeyince aromataz inhibitörü de tedaviye eklendi. 10. aya gelindiğinde FSH 3 mIU/L, testosteron ise 4,5 ng/ml olmuştu. Sperm tahlilinde de ilk kez 26 milyon/mL sperm çıkmaya başladı. Spermlerin %40’ı normal hareketliydi. 12. ayda eşi doğal yolla GEBE kaldığı haberini aldı.
Hipogonadotropik hipogonadizm durumunda eğer yeterli tedavi edilirse, daha önce TESE ile sperm çıkmamış olsa da, menide normal sperm çıkışı sağlanabilir. Bu olgumuzda olduğu gibi doğal yolla gebelik elde etmek mümkündür. Böyle tedavilerde en önemli husus, çok yakın hormon tahlillerinin takip edilmesidir. İlaç ve doz ayarlaması çok dikkatli yapılmalı. Uzun süreli hormon kullanılacağı için buna ait olası yan etkiler de gözden kaçırılmamalı. Ama hormon kan tahlilleri ile uygun hormon dozu ayarlanırsa, yan etki riski de çok az olur.