2 yıllık evli çift. Azoospermisi var. Muayenesinde her iki testis de çok küçük kalmıştı. Sol testiste ise anormal bir oluşum izlendi. Bunun üzerine utrason yaptırıldı ve tümör olması olası bir kitle tespit edildi. Ancak tümör markırları AFP ve beta HCG normal geldi. FSH çok yüksekti; 29 mIU/mL, testosteron ise düşük; 2 ng/mL.
Testis tümörü yönünden gerekli hazırlıkları yapılarak ameliyata alındı ve şüpheli testis çıkarıldı. Patoloji raporu testis tümörü (Seminom) geldi. Bu sırada yapılan onkoTESE işleminde de az sayıda canlı sperm bulunarak saklandı. Böylece testisi alınmış olsa da ileride tüp bebekle çocuk sahibi olma şansı korunmuş oldu.
Testis gelişimi bozulduğu zaman, testislerde tümör gelişme riski de artar. O nedenle, azoospermik erkeklerin çok dikkatli muayene edilmeleri hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Eğer erken evrede bir tümör yakalanırsa, hem bu tedavi edilebilir hem de sperm bulunarak çocuk sahibi olunabilir.
https://openclipart.org