2 yıllık evli çift. Ancak istemelerine rağmen çocuk sahibi olamamışlar. Sperm tahlili azoospermik. Defalarca yapılan testlerde ölü ya da canlı sperm hücresine rastlanılmamış.
Muayene edildiklerinde testisleri normaldi. Kan tahlilinde de FSH hormonu 2 mIU/mL geldi, yani normal. Testosteron da normaldi; 600 nmol/dl.
Mevcut bulgular bir tıkanıklık olasılığını da düşündürmekteydi. Bunun üzerine hem tıkanıklık araştırmak hem de testislerden sperm elde etmek amacıyla ameliyat yapıldı. Ameliyatta sperm taşıyan kanalların açık olduğu gözlendi. Testislerden mikroTESE ile sperm arandı. Ancak bütün tubüllerin dikkatle araştırılmasına rağmen sperm hücresi bulunamadı.
Arkasından 6 aylık stimülasyon tedavisi başlandı. FSH hormonu normal olduğu için doğrudan FSH hormonu verildi. Kontrollerde FSH’nın 7’ye kadar yükseldiği gözlendi.
Dördüncü ayda sperm FISH boyaması yapıldı ve %88 haploid hücre çıktığı görüldü. Bir ay sonra normal sperm tahlilinde de az sayıda hareketli sperm hücrelerinin çıktığı ortaya kondu…. Çıkan spermler dondurulup, saklandı..
Aynı günlerde eşinde adet gecikmeleri de oldu ancak doğal yolla gebelik gelişmedi. Çift, saklanan spermleri ile tüp bebek yaptırmak üzere hazırlıklarına başladı. Yapılan tüp bebek denemesinde sonuç alındı ve eşi sağlıklı bir gebelik yaşamakta….
mikroTESE ile sperm çıkmayan azoospermi olgularında, uygun tedavi ile 6 ay içerisinde menide bile canlı sperm çıkabilir. Ancak ara kontrollerde sperm FISH boyamasında haploid hücre görülmesi, TESE ile sperm bulma şansının arttığı yönünde güvenilir bir parametredir.