7 yıllık evli çift. Azoospermik. Daha önceki TESE denemesinde sperm çıkmamış. Biyopsisi ise Sertoli cell only gelmiş.
FSH değeri fazla yükselmemişti: 4,9 mIU/mL Testosteron da normaldi: 3 ng/mL.
Bunun üzerine klomifen sitrat ile FSH stimülasyonu protokolüne alındı. Yanında da A vitamini ile sperm kök hücrelerinin beslenmesine yönelik ilaç başlandı.
Tedavinin 4. ayında FISH boyamasında %10 haploid hücre çıktığı görüldü. PCNA ve LIM15 değerleri de olumluydu. FSH hormonu %50 yükselmişti. Bütün bunlar, FSH stimülasyonuna cevap alındığını göstermekteydi.
Tedavinin 9. ayında, haploid hücre oranı daha da artarak %34’e yükseldi. Arkasından sperm kuyruk belirteçleri olan ESX ve TEX101 de çıkmaya başladı. Artık testislerde kuyruklu sperm oluştuğundan çok umutluyduk ve TESE yapılmasına karar verildi.
Gerçekten de mikroTESE ameliyatında olgun, kuyruklu, hareketli spermler bulundu ve ileride tüp bebekte kullanılmak üzere sakandı.
Azoospermide en sağlıklı takip, sperm haploidi paneli dediğimiz inceleme ile, testislerde sperm oluşup oluşmadığının kontrol edilmesidir. Bu örneğimizde olduğu gibi, en az 6 ay tedavi ile eğer markırlar olumlu gelirse, testislerde sperm bulma şansı da çok artar. Ancak tedavide en önemli husus, yakın hormon takibi yapılmasıdır. Hormon dengesi sağlanamazsa, sonuç alma şansı da anlamlı ölçüde düşer.
https://openclipart.org