Azoospermik hasta. Çocukken inmemiş testis ameliyatı olmuş. Bir tanesi bu sırada alınmış. Halen tek testisi bulunmakta. Daha önceki TESE denemesinde sperm bulunamamış. Testis biyopsisinde ise Sertoli cell only sendromu çıkmış ve yanı sıra sperm serisi olabilecek bir iki adet şüpheli hücre görülmüş. Muayenesinde testisler normalden çok daha küçüktü. FSH normalin 4 katı yüksek geldi: 33 mIU/mL.
Genetik testleri normaldi: 46,XY ve Y kromozom delesyonu yok. Önce FSH ve FSH Reseptör mutasyonu araştırıldı. FSH reseptöründe genetik mutasyon bulunduğu görüldü. Bunun üzerine, kendi FSH’sını düşürüp, dışarıdan FSH desteği yapılması kararlaştırıldı. Bu amaçla önce HCG ve arkasından da FSH replasmanı yapıldı.
4. ay semen haploidi panelinde markırlar sıfır çıktı. Tedaviye 3 ay daha devam edildiğinde, LIM15 ve PCNA’nın arttığı izlendi. Bunun üzerine testislerde sperm oluşma umudu belirdi.
3 ay daha tedaviye dengeli şekilde devam edildikten sonra mikroTESE yapıldı. Canlı kuyruklu spermler bulunarak 2 tüp halinde saklandı. Şimdi eşinin hazırlığı yapılarak tüp bebeğe geçilecek.
İnmemiş testis, testislerin normal yerinde olmaması nedeniyle yüksek ısıya maruz kalarak çürümesiyle sonuçlanır. Böyle durumlarda bazen alınması da gerekebilir. Alınmasa bile, sperm üretimi ciddi derecede bozulabilir. Doğrudan yapılan TESE ameliyatlarında sperm çıkmayabilir. Ama sabırla uygun bir tedavi protokolü takip edilirse, ikinci denemelerde mikroTESE ile sperm çıkma şansı da vardır. Bu olgularda testis tümörü olasılığına karşı dikkatli olunmalıdır.
https://openclipart.org