Sperm tahlilleri azoospermi, canlı ya da ölü sperm çıkmıyor. FSH hormonu normalden yüksek; 11 mIU/mL. Testosteron alt sınırda: 2.6 ng/ml. Anamnezde sperm olmamasını izah edecek belli bir veri yoktu. Bu durumu ile primer testiküler yetmezlik tanısı konularak tedavi programına alındı.
İlk olarak kısa süreli ilaç tedavisi yapıldı ancak sperm çıkışı olmadı. Bunun üzerine eşi hazırlanmadan cryo-mikroTESE yapılmasına karar verildi. Çünkü sperm çıkma olasılığı düşük olduğu için, yaklaşık %30, önce sperm aranması, bulunursa saklanıp ondan sonra eşi de hazırlanarak tüp bebeğe geçilmesi düşünüldü.
mikroTESE ameliyatında olgun sperm hücresi bulunamadı. Ancak testis dokusunda LIM15 ve PCNA araması yapıldı. Bunlar yüksek geldi; 1400 ve 1800. Bu markırlarını yüksek gelmesi, olgunlaşmamış kök hücrelerinin tedavi ile çoğalabilme kapasiteleri olduğu anlamına gelir. Bunun üzerine gonadotropin + klomifen sitrat tedavisi başlandı. Takiplerde sperm FISH boyaması ile %60 haploid hücre çıktığı görüldü.
Tedavinin 6. ayına gelindiğinde yapılan sperm tahlilinde, az sayıda da olsa canlı, olgun sperm hücresine rastlandı. Çıkan hücreler havuz oluşturmak üzere dondurularak saklandı. Daha sonra TESE’ye gerek kalmadan bunlarla tüp bebek yapılmak üzere çift takibe alındı.
TESE ile sperm çıkmaması durumunda ameliyatta alınan dokuda yapılacak genetik incelemeler, tedaviden fayda görüp görmeyeceği konusunda oldukça faydalı bilgi verir. Takiplerde yapılacak sperm incelemeleri de testiste olgun sperm oluşup oluşmadığı konusunda yönlendirir. İşte bu 2 inceleme, TESE ile sperm bulunamayan hastalarda çok önemli yol göstericilerdir.