1 yıllık evli çift. Sperm tahlili azoospermik ve önceden yapılan TESE ameliyatında sperm çıkmamış.
Muayenesinde testisler normalden küçüktü. FSH hormonu ise yükselmiş bulundu: 20 IU/L Testis biyopsisinde ise maturasyon duraklaması vardı. Çok az sayıda spermatid de gözlenmiş.
Daha önce herhangi bir tedavi almamış. Gonadotropin ve destekleyici tedavi başlandı. FSH hormonu normal sınırlara kadar indirildi. Testis içi testosteronu destekleyecek düzeyde testosteron düzeyi sağlanarak idame ettirildi. Aylık yakın hormon kontrolü yapıldı. Gerektiği zaman FSH stimüle edici tedavi de eklendi. Ara kontrollerde FISH boyaması ile haploid hücre çıkmadı. Ama sperm markır tayininde PCNA değeri düşük olmakla birlikte pozitif bulundu. Bunun üzerine tedavisinin 10. ayında yeniden mikroTESE yapılmasına karar verildi.
İkinci kez yapılan TESE ameliyatında, ilkinde canlı ya da ölü hiç sperm çıkmamış olmasına rağmen, bu denemede çok sayıda canlı, kuyruk gelişimi tam olgun sperm hücresi bunarak saklandı. Şimdi eşi hazırlanarak tüp bebeğe geçilmek üzere takibe alındı.
TESE ameliyatlarında olgun sperm çıkmasa bile, yeterli ve kontrollü bir tedavi yapılırsa, ikinci TESE’lerde sperm çıkabilir. Ancak burada önemli olan, hormonlar arasındaki hassas dengenin çok dikkatli takip edilmesidir. Aksi takdirde sperm gelişimi sağlanamaz.