5 yıl evli olmalarına rağmen çocuk sahibi olamamış çift. Sperm tahlillerinde azoospermi olduğu anlaşıldı, ölü ya da canlı sperm çıkmıyordu. Testis biyopsisinde olgun sperm görülmemiş. İlk TESE ameliyatında da sperm bulunamamış.
FSH hormonu yüksekti; 11 mIU/mL; Testosteron ise alt sınırda; 9 nmol/mL. Kromozom analizinde AZFc delesyonu çıktı.
Bunun üzerine HCG ve aralıklı olarak Klomifen sitrat/FSH tedavisi başlanıldı. Tahlillerde azoopsermi devam etti. Tedavinin 4. ayında sperm FISH boyamasında %96 haploid hücre çıktı. Hemen arkasından da meni tahlillerinde nadir canlı sperm hücresi görülmeye başlandı. Çıkan spermler dondurularak saklandı. Takiben tüp bebeğe geçildi, embriyo oluştu ama gebelik gelişmedi. Daha sonra dondurulmuş spermlerle 2 başarısız tüp bebek denemesi daha yapıldı.
İlk başlangıcından itibaren tedavi 2,5 yıl devam etti. FSH ve LH stimülasyonuna aylık muntazam hormon kontrolleriyle devam edildi. Sadece tüp bebek denemeleri sırasında ara verildi. Bu süreye kadar sperm tahlillerinde az sayıda ama canlı sperm çıkmaya devam etti. Son deneme yine ejakulatta çıkan taze spermlerle yapıldı. Sonucunda eşi gebe kaldı. Gebeliği sağlıklı biçimde son 2 aya girdi.
Bu örnekte olduğu gibi, testis biyopsisinde ya da TESE ameliyatlarında sperm görülmeyen erkeklerde, tedavi ile menide de sperm çıkabilir ve bunlarla yapılan tüp bebek denemesinde sağlıklı bir gebelik sağlanabilir. Meni tahlillerinde sperm görülmesi 4-6 ay tedaviden sonra başlamakta. Bundan sonra az sayıda da olsa sperm çıkabilmekte. Başlangıçta kalitesi yetersiz olabilir ve bu nedenle tüp bebek denemelerinde sonuç alınamayabilir. Ama tedaviye devam edilerek spermlerin kalitesi de artırılmış olunur. Bundan sonraki denemelerde tüp bebeğin tutma şansı da artar. Böyle tedavilerin uzun sürebileceği bilinerek tedaviye başlanılmalı. Hormon tedavisi sırasında 2 önemli yan etki olabilir; memelerde büyüme ve karaciğer enzimlerinde yükselme. Her iki durumda da tedaviyi kesmekle düzelme sağlanır. Bu nedenle, tedavi sürecinde her ay muntazam kan tahlilleri yapılmalıdır.