3 yıllık evli çift. Azoospermik. Daha önceki TESE denemesinde olgun sperm bulunamamış. Testis biyopsisinde spermatid seviyesinde maturasyon arresti mevcut. Genetik olarak normal kromozom sayısına sahip 46,XY, ancak Y kromozomunda AZFc delesyonu var.
Muayenesinde testis boyutları normalin alt sınırındaydı. FSH hormonu testislerde üretim bozukluğunu gösterecek şekilde yüksekti: 11 mIU/L. Testosteron ise normalin altında: 7 nmol/L
Tedavi önce FISH boyaması ile menide haploid hücre arandı ama hiç haploid hücre çıkışı saptanmadı. Daha sonra testis içinde testosteronu yükseltmeye yönelik olarak gonadotropik hormon ve duruma göre klomifen sitrat kombine tedavisi başlandı. Dördüncü ayda ejakulatta FISH boyaması ile %96 haploid hücre çıkmaya başladığı görüldü. 4 ay daha devam edildiğinde, normal meni tahlillerinde az sayıda da olsa canlı sperm çıktığı görüldü. İki kez sperm örneği alınarak dondurulup saklandı. Daha sonra yapılan her sperm tahlilinde, değişik sayılarda sperm çıkmaya devam eti.
Çifte 2 kez ejakulat spermleri ile tüp bebek denendi ancak sonuç alınamadı. Üçüncü denemede, taze spermler kullanıldı ve eşi GEBE kaldı. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirdikten sonra şimdi sağlıklı bir çocuk sahibi oldular. Kendilerine ailecek sağlıklı ve mutlu bir hayat diliyoruz.
Önceki TESE denemelerinde sperm çıkmasa bile, eğer sabırla tedavi edilirlerse, böyle çiftlerin çocuk sahibi olmaları mümkün. Bu örneğimizde de görüldüğü üzere, testislerde sperm bulunamayan erkeklerde tedavi ile menide de doğal yolla sperm çıkışı sağlanabilir. Her ne kadar sayısı normal yolla çocuk sahibi olmaya yetmese de tüp bebek ile sonuç almak mümkün. Ancak tedavinin en önemli koşulu, kanda hormon düzeylerinin iyi ayarlanması. Eğer rastgele ilaç tedavisi yapılırsa, tam tersi netice alınarak, sperm üretimi tamamen baskılanabilir. Ayrıca uzun süreli hormon tedavilerinin olası yan etkilerine karşı da dikkatli olunmalıdır. Bir diğer husus da tedavinin maliyeti. Bütün bu konuların tedavi öncesi konuşulması gerekir.
Resim: https://openclipart.org