3 yıllık infertil çift. Sperm tahlili azoospermi. Daha önceki TESE denemesinde sperm çıkmamış. Genetik testleri 47,XXY yani Klinefelter sendromu olarak gelmiş.
FSH hormonu çok yüksekti: 22 mIU/mL, testosteron ise düşük: 1.2 ng/mL Muayenesinde her iki testis de ileri derecede küçük olarak bulundu.
Neticeleri incelendiğinde, testis içi testosteronun düşük olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine gonadotropinlerle tedaviye geçildi. Buna ilaveten sperm kök hücre uyarıcısı olarak beta karoten de başlandı. Tedavi sürecinde düzenli hormon tahlilleri ile FSH ve testosteron düzeyleri, ideal seviyede kalacak şekilde yakın takibe alındı.
Tedavinin 6. ayında, FISH boyaması ile ejakulatta haploid hücre çıkışı sağlandı. LIM15 ve PCNA markırları da pozitif geldi. Eşi hazırlanmadan, önce kendisine mikroTESE yapılmasına, sperm çıkarsa saklanıp, daha sonra tüp bebeğe geçilmesine karar verildi.
Yeniden yapılan mikroTESE ile yeteri sayıda olgun, canlı sperm hücreleri bulunarak saklandı. Şimdi eşinin hazırlığı yapılarak, tüp bebeğe geçilecek.
Daha önceki denemelerinde sperm bulunamayan azoospermi olgularında tekrarlayan mikroTESE ameliyatlarında sperm çıkabilir. Ancak bunun için yaklaşık 6 aylık kontrollü bir tedavi gerekir. Bu sırada kanda hormon düzeylerinin yakın takibi yapılmalı. Hormon tedavisi çok dikkat gerektirir. Yanlış uygulamalar, sperm üretimini artırmak yerine baskılayabilir de. Klinefelter olguları da bu şekilde bir tedaviden fayda görebilir.
https://openclipart.org