Azoospermik hasta. Çocukken inmemiş testis nedeniyle ameliyat edilmil. Bir testisi bu nedenle alınmış. 2 kez de fıtık ameliyatı olmuş. FSH yüksek; 15 mIU/mL, testosteron ise düşük geldi 1.7 ng/dl. Genetik testleri normaldi.
Testis içi testosteronu artırmak amacıyla koryonik gonadotropin tedavisi başlandı. FSH’daki düşmeyi dengelemek amacıyla da antiöstrojen verildi. 2. ay tahlillerinde FSH ve testosteron normal değerlerine gelmişti. Bu şekilde tedaviye 2 ay daha devam edildi.
Arkasından mikroTESE yapılmasına karar verildi ve ameliyatta olgun, canlı spermler bulunarak, 4 tüp halinde saklandı. Şimdi tüp bebek yapılmak üzere eşi tedaviye alınacak.
İnmemiş testis, TESE ile sperm çıkması zor olgulardır. Eğer bir testiste atrofi ve küçülme yapacak kadar ileriyse, şans daha da düşer. Nitekim bu hastamızda testislerden biri alınmak zorunda kalınmış. Çocuklukta geçirilen fıtık ameliyatlarında sıklıkla testislerde zamanında yerine inmeme sorunu da eşlik eder. Bu nedenle, doğrudan TESE öncesi bir tedavi uygulamak faydalı olabilir. Hastamızda testosteron düşük olduğu için, bu yönde bir uygulama verildi. İnmemiş testislerde de genellikle testosteron üretimi düşer ve sperm yapımı da buna bağlı olarak bozulur. Testis içi testosteronu yükseltmek bu bakımdan önerilen bir yöntemdir.
https://openclipart.org