3 yıllık evli çift. Sperm tahlili azoospermi. Testis boyutları ileri derecede küçük ve kıvamı yumuşak. Genetik tahlilleri normal: 46, XY ve Y-delesyonu yok. Hormon tahlilinde ise FSH 0.1 mIU/mL, testosteron ise 1.4 ng/ml. Bu da hastada hipogonadotropik hipogonadizm bulunduğunu gösterdi. Hipofiz bezi MR tetkiki normal geldi.
Hemen gonadotropinlerle (FSH+hCG) hormon replasmanına başlandı. 2 ay sonra FSH 2.8’e, testosteron ise 3.9’a yükselmişti. Üçüncü ayda FSH 4, testosteron 5 oldu ve tahlillerde 7 milyon/ml sperm çıktığı görüldü. Bundan sonra tedavisi bir süre daha devam etti. Arada yapılan sperm kontrollerinde bazen azoospermiye kadar sperm azalırken, ortalama 1,5 milyon/ml oldu.
İlk tedavisine başladığı tarihten 1 yıl sonra ejakulatta çıkan spermleri ile tüp bebek yapıldı ve eşi ikiz gebe kaldı. Gebeliği sağlıklı biçimde sürmekte.
Hipogonadotropik hipogonadizm, beyinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının düşük olması nedeniyle azoospermi ile seyreden endokrinolojik bir hastalıktır. Uygun hormon tedavisi ile sperm çıkışı sağlanabilir. Bazen doğal yolla bile gebelik görülebilir. Olgumuzda bunu beklemeden tüp bebek yapılmış ve ikiz gebelik elde edilmiştir.