Azoospermik hasta. Çok önceleri tek tük sperm çıkarken, daha sonraki testleri hep azoospermi gelmiş. Bir kez varikosel ameliyatı olmuş ancak azoospermi devam etmiş. Bunun üzerine bir kez TESE ameliyatı geçirmiş ancak hiç sperm bulunamamış.
Muayenesinde testis volümleri normale yakındı. Takibinde Klomifen sitrat ve testis metabolizmasını düzenleyici ilaçlar kullanıldı. Arada nadir sperm çıkmakla birlikte, azoospermi devam etti. 3. aya gelindiğinde sperm haploidi markırlarına bakıldı ve PCNA, LIM15, ESX ve TEX101 değerleri normale yakın derecede yüksek geldi. Bunun üzerine tedaviye devam edildi ve neticede tahlillerde 1 milyon sperm çıkışına ulaşıldı. Bunun üzerine spermleri dondurularak saklandı ve arkasından tüp bebeğe geçildi. Tüp bebek sırasında ejakulatta yeterli sayıda canlı sperm hücresi bulunarak tüp bebe gerçekleştirildi. Embriyoları da dondurularak saklandı.
Bazen çok az sayıda sperm çıkabilir ama arada hiç çıkmadığı da olabilir. Çünkü testiste üretilen spermler uzun bir kanaldan geçerek ejakulata erişirler. Bu sırada bir kısmı yolculuğunu tamamlayamaz. Böyle olgularda testisi stimüle ederek sperm sayısı artırılabilir. Ama asıl önemli olanı, mevcut spermleri tedavi ile tüp bebekte tutacak kaliteye eriştirmektir. Bu olgumuzda olduğu gibi, TESE ile de sperm çıkmayan olgularda, yin ilaçla sperm üretimi desteklenebilir. Eğer testler olumlu gelirse, o zaman tüp bebeğe geçilir.
https://openclipart.org