2 yıllık evli, azoospermisi olan erkek. Ancak dışarı atılan meni volümü çok az. FSH hormonu normaldi 3 mIU/mL. Testosteron da normal geldi: 2 ng/ml.
Muayenesinde ise sol tarafta meni kanalının (vaz deferens) olmadığı anlaşıldı. Sağ taraf ise normal ele geliyordu. Kromozom analizi ve Y kromozom delesyonu yoktu.
Bu şekilde tek taraflı kanal yokluğu, doğuştan gelen genetik bir bozukluktan kaynaklanabilir. “Tek taraflı vaz agenezi” olarak bilinen bu hastalıkta testislerde normal sperm üretimi olmasına rağmen, kanallar tam gelişmediği için dışarı sperm çıkamaz ve azoospermi görülür. En tipik bulgusu da ilişki sırasında dışarı çıkan meni miktarının çok az olmasıdır.
Genetik bir kusur bulunabileceği için kistik fibrozis mutasyonu araştırıldı. Gerçekten de erkekte mutasyon olduğu anlaşıldı. Ancak bu hastalıkta eşlerden birisi normalse, diğeri kusurlu da olsa çocuk için bir risk oluşturmaz. Bu olgumuzda da eşinin genetik incelemesi tamamen sağlıklı geldi. Bunun üzerine testislerden alınacak spermlerle tüp bebeğe karar verildi. Eşi hazırlanmadan önce kendisine mikroTESE yapıldı. Testiste çok sayıda olgun ve canlı sperm hücresi bulunarak saklandı.
Böyle olgularda testislerde sperm çıkma olasılığı yüksek olduğu için, eşi de hazırlanarak TESE yapıldığı gün yumurta toplanıp doğrudan tüp bebeğe de geçilebilir. Bunu çiftlerle konuşup, birlikte karar vermek en iyisi.