Azoospermik hasta. Daha önce bir kez TESE ameliyatı yapıldı ancak canlı ya da cansız sperm hücresi bulunamadı. Bununla birlikte, TESE sırasında alınan doku örneklerinde LIM15 ve PCNA markırları pozitif geldi. Bu durumda kök hücrelerin çoğalma potansiyelleri olabileceği düşünülerek, tedaviye başlandı.
Gonadotropinler ve klomifen sitrat ile sperm yapımı stimüle edildi. Tedavi zaman zaman kesintiye uğramakla beraber, sperm kontrollerinde PCNA markırının 291’e çıktığı görüldü. Bunun yükselmesi, sperm oluşumunun başlamasını göstermesi bakımında çok önemlidir. Arkasından ikinci kez mikroTESE yapılmasına karar verilerek ameliyat gerçekleştirildi ve gerçekten de, 2 tüp saklanacak kadar canlı sperm elde edildi.
İlk TESE ameliyatı sırasında alınan doku örneklerinde PCNA bakılması, sperm çıkmaması durumunda ileriye yönelik tedavi planlamasında önemli bir belirteçtir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, eğer PCNA tedavi sonrasında artarsa, kök sperm hücrelerinin çoğalma ve olgun sperme dönüşme kapasitelerinin bulunduğu anlaşılır. LiM15 ve PCNA ejakulatta da bakılabilir. Böylece, testis içindeki hücrelerin durumu hakkında da fikir edinmek mümkün olabilir.
https://openclipart.org