12 yıllık diyabet hastası. Azoospermik. Meni volümünde düşüklük var. Ancak bir iki damla ejakulat çıkabiliyor.
Muayenesinde testis büyüklükleri normal. Her iki sperm kanalı (vaz deferens) ele geliyor. Hormon sonuçları da normal: FSH 3 mIU/mL; Testosteron 517 ng/ml
Sperm volümünün az olduğu durumlarda ejakulatör kanal ağzında tıkanıklık ya da mesaneye spermin geri kaçması akla gelir. Buna yönelik olarak ultrason ile incelendi ancak meni kanal ağızında bir tıkanıklık görülmedi. Post ejakulasyon idrar analizinde de sperme rastlanmadı.
Diyabette, sinir iletimindeki bozukluk neticesi, sperm taşıyan kanallar ve bezlerde kasılma bozukluğu da söz konusu olabilir. Buna “emisyon yokluğu” adı verilir. Böyle durumlarda sempatomimetik ilaçlardan fayda görülebilir. Hastamıza da bunlar kullanıldı ama değişen bir şey olmadı, yani meni çıkışı sağlanamadı.
Bunun üzerine testislerden sperm elde edilmesine karar verildi. Bu sırada bir tıkanıklık da olabilir diye, ameliyatla açılıp, kanalların kontrol edilmesi düşünüldü. Bu yolla daha çok sayıda sperm elde edilip, dondurup saklanması da mümkün olmakta. Ne kadar çok sayıda sperm saklanırsa, ileride bir daha ameliyata gerek kalmadan tüp bebek denemeleri yapılabilir.
Hastamız ameliyata alındı. Kanallarda bir tıkanıklık gözlenmedi. Bunun üzerine mikroTESE yapıldı ve yeterli sayıda canlı sperm elde edilerek dondurulup saklandı. Bundan sonra eşi de hazırlanıp tüp bebeğe geçilecek.
Diyabet gibi bazı sistemik hastalıklarda sinir sistemi de etkilenir. Neticede spermin dışarı atılışı bozulabilir. Bu bozuklukların ancak bir kısmı ilaçla geri dönebilmekte, geri kalanında tüp bebek gerekli olmakta. Ama testislerden yeteri kadar canlı sperm elde edilmesi de mümkün. Yine de, olası bir tıkanıklığa karşı dikkatli olunması lazım.