15 yıllık evli çift. Erkekte azoospermi var, yani ölü ya da canlı sperm çıkışı yok. FSH (0,07), LH (0,02) ve Testosteron (14 ng/dl) hormonları normal sınırlardan çok düşük. Bu durumda Hipogonadotropik Hipogonadizim tanısı kondu. İlaç raporu çıkarılarak Gonadotropinlerle replasman tedavisine başlandı.
Takiplerinde FSH 6 mIU/mL ve Testosteron da 533 ng/dl’ye kadar yükselerek normal değerlerine ulaştı. Tedavinin 1. yılında yapılan sperm tahlilinde sperm sayısı 14 milyona hareketliliği ise %20’ye gelmişti. Bu şekilde normal sperm değerlerine sahip olan hasta, önce spermlerini saklattı ve daha sonra doğal yolla çocuk olmasını beklemek üzere takibe alındı.
Hipogonadotropik Hipogonadizim, beyinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının düşüklüğü ile seyreden, bu nedenle de testislerde sperm üretimi ve Testosteron hormonunun bozulduğu, doğuştan gelen bir hastalıktır. Eğer uygun ve kontrollü bir replasman tedavisi yapılırsa ejakulatta da normal sperm çıkışı sağlanarak, doğal yolla gebelik beklenebilir.