5 yıllık evli çift. Sperm tahlili Azoospermi. FSH ve Testosteron normal değerlerin altında; sırasıyla 0,5 mIU/mL, 1,4 ng/ml. Bu durumda hipogonadotropik hipogonadizm tanısı ile tedaviye alındı. Genetik inceleme normal 46,XY yapısında geldi. Muayenede testisler ileri derecede küçük kalmıştı.
Bunun üzerine gonadotropinlerle replasman tedavisi başlandı. Tedavinin ikinci ayında FSH 2,5 ve Testosteron da 9 olmuştu. Sekizinci ayda sperm tahlilinin halen azoospermi olması üzerine mikroTESE yapılmasına karar verildi. TESE ile yeteri sayıda canlı sperm elde edilerek hem tüp bebekte kullanıldı hem de fazlası dondurularak saklandı. Ancak tüp bebek sonuç vermedi.
Tedaviye devam edildi. Ameliyatı takiben 2. ayda ejakulatta da sperm çıktığı görüldü ve son sperm tahlilinde %60 hareketli olmak üzere 7 milyon sperm çıkmaya başlamıştı. Halen doğal yolla da gebelik beklenerek takibi yapılmakta.
Hipogonadotropik hipogonadizm erkek infertilitesinin tedavi edilebilir bir hastalığıdır. Eğer yeterli süre ve uygun dozlarda tedavi edilirse, ejakulatta da sperm çıkabilir. Ancak ejakulatta sperm çıkması daha uzun zaman alacağı için, tedavinin 6. ayında testislerden sperm alınarak tüp bebek denenmesi de doğrudur. Burada ne önemli husus, tedavi sırasında yakın hormon takibi yapılması ve jinekomasti gelişmesine karşı dikkatli olunmasıdır. Ayrıca aralıklı olarak karaciğer enzimleri de kontrol edilerek, uzun süre ilaç kullanımına karşı olası yan etkilerden sakınılmalıdır.
Resim. https://openclipart.org