Azoospermik hasta. Muayenesinde testisler normalden küçük bulundu. FSH hormonu 0,4 mIU/mL, total testosteronda 0,2 ng/dl geldi. Bu durumda hipogonadotropik hipogonadizm tanısı konuldu.
Tedavi olarak gonadotropinlerle yerine koyma tedavisine geçildi. 6. ayda FSH 4 mIU/mL ve testosteron da normalin üst sınırına gelmişti. Ancak ejakulatta sperm çıkmadı. Bunun üzerine mikroTESE ameliyatına karar verildi.
MikroTESE ameliyatı ile bol miktarda canlı sperm bulunarak saklandı. Arkasından tedavisine devam edildi. 8. ayda normal tahlillerinde sperm çıkmaya başladığı görüldü. Buna göre yeniden ilaçlarında doz ayarlaması yapılarak devam edildi. Halen 3 milyon, canlı sperm çıkmaya devam ediyor.
Hipogonadotropik hipogonadizm, beyinden salgılanan FSH ve LH hormonlarının yetersizliğinden kaynaklanan endokrinolojik bir hastalıktır. Testisler gelişemez ve küçük kalır. Testislerde testosteron yapımı da bozulmuştur. Bu olgular hormon tedavisinden büyük oranda fayda görürler. Yeterli süre ve dikkatli doz ayarlaması ile tedaviye devam edilirse, normal yolla sperm çıkabilir ve hatta doğal yolla de gebelik sağlanabilir. Ancak nadir de olsa tedavinin ciddi yan etkileri de olabilir. Özellikle jinekomasti ve karaciğer enzimlerinde yükselmeye dikkat edilmelidir.
https://openclipart.org